Hellenic France Polsk Russian Italy Slovak Español Belarus

Esti Dutch English Deutch Dansk Soumi Norska Svenska
 


De rättsliga efterspelen

Den 31januari hölls den första rättegångsdagen av sammanlagt tre mot de inblandade i mordet på Daniel. Ett antal arga svenskar hade samlats för att bevittna rättegången och se Daniels mördare i ögonen. Förhandlingarna hade flyttats till Stockholms säkerhetssal där lyckta dörrar utlystes. Det innebar att allmänheten inte fick närvara och med egna sinnen beskåda rättegången. Detta väckte ont blod hos de samlade patrioterna som hade bestämt sig för att stanna kvar utanför säkerhetssalen för möta upp mördarna när de anlände till tingsrätten.

Stämningen var spänd när de åtalade och dess fäder kom till platsen. Mördarna och dess familjer visade inga tecken på skuld eller dåligt samvete, tvärtom så var de stolta över vad deras söner åstadkommit. Efter en häftig ordväxling utbröt handgemäng där ett par främlingar slogs till marken. Under tumultet kunde polis gripa två patrioter. Under ett stort polispådrag eskorterades mördarna till och från Stockholms säkerhetssal för att undvika den förargade folkmassan.

Straffen som utdömdes till mördarna är i det närmaste att betrakta som ett stort skämt. Ur en pöbel på över 10 personer åtalades inte mer än sju personer. Sex personer åtalades för misshandel och grov misshandel. Den sjunde personen åtalades för mord. För sex av mördarna tilldelade rättvisan böter, alternativt samhällstjänst, som påföljd för att de har slagit ihjäl en ung svensk pojke. För den sjunde personen, som erkänt ett flertal knivhugg mot Daniel, blev straffet vård. Flera personer som erkänt delaktighet i lynchningen undkom straffpåföljder helt och hållet.

I Skogås, utanför Stockholm, nyårsnatten till 2 000 hamnade glada nyårsfirande svenskar i en svår situation. De blev attackerade av främlingar utan anledning, slagsmål utbröt då främlingarna började slå och sparka på de nyårsfirande svenskarna. En av främlingarna tar strupgrepp på en av kvinnorna i sällskapet varvid dennes pojkvän drar kniv och hugger ihjäl invandraren som våldförde sig på hans flickvän. En häxjakt inleds med media som anförare. Svensken grips sedermera och åtal väcks. Åtalspunkten var dråp och svensken dömdes till 9 års fängelse. Daniels mördare åtalades för mord och dömdes till vård. Resterande tillerkändes böter.

I Vårberg, utanför Stockholm, samlades två invandrargäng vid en biljardhall. Ett av invandrargängen hade en hund med sig till platsen, när en person ur det andra invandrargänget började ofreda hunden uppstod bråk som senare ledde till att hunden knivhöggs av en gängmedlem. Hundens ägare och hans gäng attackerade det andra gänget. Knivmannen jagades en längre bit när han så slutligen ramlade omkull angreps han av de efterföljande invandrarna som slog och sparkade besinningslöst på den liggande immigranten.

Träpåkar och järnrör användes som tillhyggen mot mannen, som vid detta skede hade tappat sin kniv som han hade huggit hunden med. Hundens ägare tog upp kniven och högg knivmannen i ryggen med kniven. Invandraren dog innan han hunnits att färdas till sjukhus. Fem invandrare greps och åtalades. Åtalspunkterna var mord och medhjälp till mord. Hundägaren dömdes för mord till 10 års fängelse. De andra delaktiga dömdes för medhjälp till mord till 3 års fängelse. Daniels mördare åtalades för mord och dömdes till vård. Resterande tillerkändes böter.


Se film ifrån årets minnesmarsch i Salem [ Klicka här ]

"Daniel Wretströms eftermäle" är en minnesskiva tillägnad Daniel där en del av vinsten går till Salemfonden. Beställ skivan från Nordiska förlaget.

En av låtarna på skivan spelades även på minnesstunden för Daniel som hölls en vecka efter mordet. Låten, som heter Till minne av Daniel Wretström, kan du lyssna på genom att [ klicka här ]

Om ni vill länka till Salemfonden, använd då gärna någon av våra banners som du kan hitta genom att [ klicka här ]

 


 

Sitemap