Hellenic France Polsk Russian Italy Slovak Español Belarus

Esti Dutch English Deutch Dansk Soumi Norska Svenska
 


Muisto pidetään hengissä
Muistohetket Danielille

Vain viikko murhan jälkeen kokoontui yli 1 000 ruotsalaista yhteisesti muistamaan Danielia, protestoimaan yhdessä kasvavaa väkivaltaa ruotsalaisia kohtaan. Rönningen keskusta, joka tavallisesti kuhisee maahanmuuttaja-jengejä, valloitettiin takaisin ruotsalaisten toimesta jotka seisoivat rinta rinnan Ruotsin ja ruotsalaisten vuoksi. Valtava suru ja kihisevä raivo oli huomattavissa kokoontumispaikalla Rönningen asemalla, kellon käydessä ilmestyi enemmän ja enemmän ruotsalaisia maahanmuuttajatiheään esikaupunkiin.

Ne muutamat poliisit jotka olivat komennettu partioon eivät voineet muuta kuin katsoa kun ruotsalaiset ottivat takaisin sen joka oikeutetusti kuuluu ruotsalaisille. Hiljalleen alkoi ihmiset ryhmittyä tiiviisiin jonoihin, kolme ja kolme, järjestäytyäkseen ja vaeltaakseen paikalle jossa Daniel murhattiin. Mahtava surukulkue valaisi pian pimeän esikaupungin soihduilla. Harvoin näkyvän hiljaisuuden vallitessa alkoi se lähes 1000 henkilöä vahva kulkue liikkua kokoontumispaikalta poispäin. 15 minuutin vaelluksen jälkeen saapui kulkueen keula murhapaikalle, kulkueen loppupää oli niukasti vasta ehtinyt poistua Rönningen keskustasta. Perillä murhapaikalla tunnelmasta tuli, mikäli mahdollista, vieläkin surullisempi ja hiljaisempi.

Muinaispohjoismainen elämänriimu Danielin kuvalla varustettuna oli rakennettu hänen muistolleen. Koroke oli pystytetty jotta voitaisiin kantaa kaikki ne kukat ja seppeleet jotka laskettiin Danielin kuolinpaikalle. Koroke oli pian täpötäynnä kukkia, seppeleitä, kynttilöitä, runoja ym. Tällä hetkellä kukaan ei ollut välinpitämätön, monet kyyneleet itkettiin kun ajatukset alkoivat muistuttamaan siitä kauhusta ja ahdistuksesta jonka Danielin on ollut pakko tuntea niinä elämänsä viime minuutteina. Monien silmissä näkyi kyyneleitä ja voimattomuuden tunnetta, mutta myös päättäväisyyttä siitä että tämä ei saa tapahtua uudestaan. Seremonia jatkui monta tuntia Danielin kuolinpaikalla, kesti pitkän aikaa yrittää ymmärtää se mitä oli tapahtunut tällä paikalla viikko aikaisemmin.

Samalla kun kulkue lyheni ja kukkavuori kasvoi, kerääntyivät osanottajat kuulemaan puheita, ensimmäisenä oli Danielin kaveri joka kyyneleet silmissä ja itku kurkussa yritti kertoa Danielista, hänen tulevaisuudensuunnitelmista, mitä hän elämältään tahtoi. Daniel, joka oli juuri kokenut 17-vuotispäivänsä oli taitava piirtäjä ja unelmoi että hänestä tulisi etevä tatuoija. Hänen jälkeen puhui useita ihmisiä siitä ketkä epäsuorasti kantoivat vastuun Danielin kuolemasta. Puheet olivat tunteellisia ja ne koskettivat kaikkia kuuntelijoita. Kolea talviyö muistutti itsestään ja viilensi kuuntelijat kunnolla. Viimeisen puhujan jälkeen koottiin osallistujat jälleen riviin, ja vaelsivat takaisin Rönningen keskustaan. Suljettu autotie avattiin hitaasti poliisin toimesta, jonka jälkeen osallistujat poistuivat Rönningesta ja Salemista.

Muistohetken järjestäjät tekivät jo aikaisessa vaiheessa selväksi vihollisille ja poliisille että me emme, missään tapauksessa, sallita että meidät estettäisiin kunnioittamasta murhattua toveriamme. Meillä oli tarkoituksena toteuttaa arvokas ja säädyllinen muistohetki Danielille, joka myös toteutettiin onnellisesti ilman verenvuodatusta. Poliisi antoi kommunisteille luvan mielenosoitukseen kahden tunnin ajaksi. Näiden tuntien aikana kun kommunisteilla oli lupa väkivaltaan kiihottavan mielenosoitukseen revittiin katukiviä Rönningen keskustassa, lisäksi he sotkivat ja tuhosivat ympäristöä. Poliisi joutui puuttumaan useaan otteeseen näitä väkivallantekijöitä vastaan. Bandiittien mielenosoitusluvan loputtua poliisi pakotti bandiitit valmiiksi vuokrattuihin linja-autoihin välttääkseen konfliktin joka olisi ollut väistämätön mikäli patriootit olisivat ehtineet paikalle sillä aikaa kun kommunistit vielä olivat alueella. Kommunistit ajettiin pois, omaksi parhaakseen, hyvissä ajoin ennen kuin ehdimme saapumaan.

Lähijuna lähijunan jälkeen saapui Rönningen asemalle, tupaten täynnä ruotsalaisia jotka olivat tulleet takaisin Danielin murhapaikalle toistamiseen näyttääkseen kantansa. Näyttääkseen että me emme ole antaneet anteeksi emmekä unohtaneet. Järjestäjät ja poliisi laskivat osanottajamäärän runsaaseen 1200 henkilöön. Tänä vuonna kokoontui enemmän ihmisiä kunnioittaakseen Danielia, soihtusaattueesta tuli vielä isompi verrattuna ensimmäiseen muistohetkeen. 1200 soihtua valaisi sen ankean paikan jossa ruotsalainen poika hakattiin kuoliaaksi.Joten noustaan ylös ja kunnioitetaan Daniel Wretströmin muistoa Salemissa vuonna 2002!

Marssi pidetään joulukuun 7. päivä kello 16:00.
Lisätietoa ulkomaisille vierailijoille osoitteesta : kontaktRead the article about the memorial march for Daniel Wretström in Salem 2002 [ Click here ]

Watch video footage from the memorial march for Daniel Wretström in Salem 2002 [ Click here ]

"Daniel Wretströms eftermäle" är en minnesskiva tillägnad Daniel där en del av vinsten går till Salemfonden. Beställ skivan från Nordiska förlaget.

En av låtarna på skivan spelades även på minnesstunden för Daniel som hölls en vecka efter mordet. Låten, som heter Till minne av Daniel Wretström, kan du lyssna på genom att [ klicka här ]

Om ni vill länka till Salemfonden, använd då gärna någon av våra banners som du kan hitta genom att [ klicka här ]

 


 

Sitemap