Hellenic France Polsk Russian Italy Slovak Espaρol Belarus

Esti Dutch English Deutch Dansk Soumi Norska Svenska
 


ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΑΝΙΕΛ

Σάλεμ, ένα προάστιο της Στοκχόλμης, 9 Δεκεμβρίου του 2000. Είναι αμέσως μετά τα μεσάνυχτα , όταν μια πολύ-πολιτισμική (δηλ. πολύ-φυλετική) συμμορία περίπου 15 ατόμων πλησιάζει ένα νεαρό Σουηδό σε μια στάση λεωφορείου στο Σομπυτοργκσβάγκεν. Το αγόρι, ένας μάλλον κοντός και λεπτός νέος. Περιμένει το λεωφορείο για να επιστρέψει στο σπίτι μετά από ένα πάρτυ.
«Γαμημένε ρατσιστή!» ξεφωνίζει η συμμορία καθώς τον προσεγγίζει. Ένα κορίτσι Σουηδικής καταγωγής με μακρύ ξανθό μαλλί του ουρλιάζει με ξενική προφορά : «Γαμημένε ρατσι- στη! Τολμάς και στέκεις; Δεν φοβάσαι;»

Στις εβδομάδες πριν από το επεισόδιο τα μ.μ.ε. είχαν εξαπολύσει μια εκστρατεία μίσους κατά των Σουηδών πα- τριωτών. Ανάμεσα στα άλλα που ισχυρίσθηκαν ήταν το ότι δεξιοί εξτρεμιστές είχαν δολοφονήσει ένα ξένο 6χρονο αγόρι στην Γερμανία. Οι κατηγορίες ήταν εντελώς αστήρικτες και αργότερα απεκαλύφθη πως ήταν όλα ψέμματα. «Σκοτώστε τον στο ξύλο!» λέει κοφτά ένα κορίτσι, με μια απαίτηση που περισσεύει, στον επιθετικό όχλο που έχει ήδη μυρισθεί την λεία του.

Ησυμμορία γνωρίζει πως είναι παραπάνω από επιτρεπτό να επιτίθονται σε ανθρώπους που υποπτεύονται πως είναι ρατσιστές. Λίγες ημέρες πριν είχαν πάρει το πράσινο φως από την υψηλότερη δυνατή βαθμίδα. Ο Σουηδός πρωθυ- πουργός Γκόραν Πέρσσον είχε δηλώσει σε ένα άρθρο σε μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Σουηδίας, σχετι- κώς με τους εθνικιστές, πως «θα τους συντρίψουμε».

Η πολύ-πολιτισμική προαστιακή συμμορία αυτή τη νύχτα είναι ολότελα αποφασισμένη να πραγματοποιήσει τα λό- για του. Όταν η βίαιη επίθεση αρχίζει το αγόρι αμέσως αντιλαμβάνεται την ευάλωτη θέση του, μόνος απέναντι σ` έναν αιμοδιψή συρφετό οπλισμένο με ξύλινα μαδέρια και άλλα αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως όπλα.

Προσπαθεί να ξεφύγει ρίχνοντας τον εαυτό του στην σκεπή ενός περαστικού αυτοκινήτου. Ικετεύει τον οδηγό : «Σε παρακαλώ, βοήθησέ με», ελπίζοντας πως ο οδηγός θα τον πάρει μαζί του σε κάποιο ασφαλές μέρος. Ένας από τους συμμορίτες φωνάζει κάτι στον οδηγό και ο οδηγός προσπαθεί να ξεκολλήσει το αγόρι από το όχημα πηγαίνο- ντάς το μπρος και πίσω. Το αγόρι αρπάζεται για την ίδια του τη ζωή, καθώς η συμμορία τον τραβάει και τον ρίχνει στο έδαφος. Το αυτοκίνητο απομακρύνεται και ο ξυλοδαρμός συνεχίζεται. Τώρα αρχίζουν τα πλήγματα χωρίς στα- ματημό, η συμμορία κλωτσάει και χτυπάει επανειλημμένως με τα μαδέρια το κεφάλι και το κορμί του θύματος. Μετά από λίγο το αγόρι κείτεται μισοπεθαμένο σ` ένα χαντάκι. Ένας από τους επιτιθέμενους τότε αρπάζει ένα μα- δέρι του 1,5 μέτρου και αρχίζει να χτυπάει με αυτό το κεφάλι του αγοριού και δεν σταματάει παρά μόνο όταν ένα έφηβο κορίτσι, που περνάει τυχαία από εκεί, ουρλιάζει υστερικά και τους ικετεύει να σταματήσουν. Ένα από τα κορίτσια που συμμετέχουν στον ξυλοδαρμό φωνάζει στο κορίτσι που διαμαρτύρεται : «Του αξίζει του ρατσιστή» και ο συμμορίτης που βαστάει το μαδέρι το υψώνει προς την μάρτυρα με μια απειλητική χειρονομία.

Στην φάση αυτή, ένα μέλος της συμμορίας που είχε φύγει για να φέρει τον μεγαλύτερο αδελφό του, επιστρέφει. Αρχίζει να χοροπηδάει πάνω στο κεφάλι και στον αυχένα του μισοπεθαμένου αγοριού. Ο μεγαλύτερος αδελφός έ- χει έλθει να βοηθήσει να συγυρίσουν έναν από αυτούς τους απεχθείς ρατσιστές που δολοφονούν μικρά παιδιά και είναι μια απειλή κατά της δημοκρατίας και τώρα νιώθει το μίσος του βράζοντας να ξεχειλίζει.

«Φύγετε από μπροστά μου, έχω μαχαίρι!» φωνάζει συνεπαρμένος καθώς ορμάει προς το μισοπεθαμένο αγόρι, κρα- τώντας ένα χασαπομάχαιρο. Οι άλλοι συμμορίτες κάνουν χώρο για τοκ Καλέντ Οντέχ, που κάθεται ιππαστί στην ράχη του αγοριού. Σηκώνει και κατεβάζει το μεγάλο χασαπομάχαιρο ξανά και ξανά. Αφού μαχαιρώσει το αγόρι τουλάχιστον τέσσερις φορές στην πλάτη, το μαχαίρι σπάει στα δύο. Ο Καλέντ τότε αρπάζει το κεφάλι του αγοριού με το αριστερό του χέρι και το φέρνει προς τα πίσω. Νιώθει ένα μαινόμενο μίσος για το πετσοκομμένο νεαρό αγό- ρι, ένα αγόρι που ξέρει πως απειλεί την δημοκρατία, ένα αγόρι που δολοφονεί μικρά παιδιά και ξέρει πως το αγόρι πρέπει να τσακισθεί. Έτσι αποφασίζει το τι πρέπει να κάνει.

«Θα τον σκοτώσω». Τα λόγια περνούν από το μυαλό του καθώς μπήγει με δύναμη ό,τι έμεινε από το μαχαίρι στον λαιμό του αγοριού. Ικανοποιημένος που απήλλαξε την κοινωνία από έναν ρατσιστή, σηκώνεται αγαλλιασμένος στα πόδια του. Το αίμα που καλύπτει τα χέρια του είναι ακόμα ζεστό. Κοιτάζει γύρω του και φωνάζει στα άτομα που τον περιτριγυρίζουν πως κανείς τους δεν τον έχει δει. Μετά απομακρύνεται τρέχοντας με τον αδελφό του πίσω του. Οι υπόλοιποι της συμμορίας χωρίζονται κι εξαφανίζονται. «Τσακίστε τον ρατσισμό», φωνάζει κάποιος τους μέσα από τις σκιές.

Αλλά τον έχουν δει τον Καλέντ Οντέχ. Το κορίτσι που έγινε μάρτυρας της κτηνώδους επιθέσεως πλησιάζει το αγό- ρι με δάκρυα στα μάτια. Το αγόρι προσπαθεί να σηκώσει το κεφάλι του μα δεν τα καταφέρνει. Τα ρούχα του είναι μούσκεμα στο αίμα από την κομμένη αρτηρία του λαιμού του. Προσπαθεί να πάρει μια ανάσα, από το στόμα του ακούγεται ένας σφυριχτός ήχος, καθώς το κεφάλι του πέφτει ξανά στο έδαφος του παγωμένου χαντακιού. Η ζωή φεύγει από τον Ντάνιελ Βρέστρεμ ενώ το κορίτσι προσπαθεί απελπισμένα να τον σώσει. Όταν ζούσε ο Ντάνιελ μετέδιδε στους γύρω του το γέλιο και την χαρά. Η οικογένεια και οι φίλοι του τον περιγρά- φουν ως διακριτικό, ευγενή και πολύ αγαπητό. Η φλόγα στα μάτια του έσβησε όταν ήταν μόλις δεκαεπτά ετών και είχε μια ολόκληρη ζωή μπροστά του.

«Ο γιος μου ο Ντάνιελ ήταν ένα ευαίσθητο και χαρωπό αγόρι με ένα τρεμόπαιγμα στο μάτι του», μας λέει η μητέ- ρα του. «Λάμπραινε πραγματικά την ζωή με το χιούμορ και τις σκανταλιές του. Δεν ήταν συνεχώς λιακάδα, αλλά ό,τι περάσαμε μαζί μας έφερνε πιο κοντύτερα τον ένα στον άλλον. Έβρισκε ανάπαυση και ηρεμία όταν ψάρευε και μπορούσε να καθήσει στην βάρκα για ώρες, απλώς ρεμβάζοντας και απολαμβάνοντας την γαλήνη. Έμαθα γρήγορα ν` αποφεύγω ν` αφήνω τον Ντάνιελ να μπαίνει σε μαγαζιά με είδη ψαρέματος, καθώς θα μπορούσε να κάνει πολύ χρόνο μέχρι να βγει από εκεί. Αγαπούσε το να ψαρεύει, να βγαίνει με κορίτσια, να παίζει τύμπανα και την οικογέ- νειά του. Στα μάτια μου ήταν ένα θαυμάσιο παιδί και ήμουν πολύ περήφανη γι` αυτόν. Εάν ποτέ αλληλοψυχραινό- μασταν, η λέξη «συγγνώμη» ήταν πολύ σημαντική. Συχνά μου έλεγε: «μαμά σ` αγαπώ» και το να τον ακούν και οι φίλοι του δεν τον δυσαρεστούσε στο παραμικρό. Ο Ντάνιελ ήταν ένα αγόρι που έκανε πολή μεγάλη εντύπωση σε εκείνους που τον συναντούσαν και κέρδιζε έτσι τις καρδιές πολλών ανθρώπων. Κέθε φορά που κοιτάζω έξω από το παράθυρο της κουζίνας μου και στο μικρό σπίτι του Ντάνιελ, αντικρύζω ένα σκοτεινό παράθυρο, τα φώτα είναι σβηστά και αναρωτιέμαι, γιατί σου πήρανε την ζωή;».

Τα νομικά επακόλουθα έχουν χαρακτηρισθεί ως μια φαρσοκωμωδία – ενώ δικαστές και ένορκοι έχουν κηρύξει τα Σουηδικά νιάτα ως παρανόμους και δίχως νομικά δικαιώματα – ο φονιάς, Καλέντ Οντέχ, κατεδικάσθη για ανθρω- ποκτονία σε ψυχιατρική αγωγή, καθώς το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα πως έπασχε από «προσωρινή πα- ράνοια» όταν διέπραττε το έγκλημα. Όταν μια ετυμηγορία στοιχειοθετείται κατ` αυτόν τον τρόπο, δεν είναι ασύ-νηθες ο καταδικασμένος να κηρύσσεται υγιής μετά από ένα περίπου έτος και ν` αφήνεται ελεύθερος. Μόνον έξι α- πό τους συνεργούς του εδιώχθησαν. Τρεις από αυτούς κατεδικάσθησαν σε σαράντα ώρες κοινοτικής υπηρεσίας και σ` επικοινωνία με τις κοινωνικές υπηρεσίες. Δύο από τους υπολοίπους εκλήθησαν να πληρώσουν 1800 κορώνες Σουηδίας (κάπου 200 Ευρώ) σε πρόστιμα και ο έκτος αφέθη ελεύθερος με αναστολή και εκλήθη να καταβάλλει 1800 κορώνες για έξοδα. Αξίζει η ζωή ενός Σουηδού αγοριού τόσα λίγα; Λιγότερο κι από ένα πρόστιμο για υπερ- βολική ταχύτητα;

Είσθε κάθε άλλο παρά μόνοι σας που δεν επιθυμείτε η κοινωνία να καταστραφεί και εκβαρβαρισθεί. Για να διατη- ρηθεί ζωντανή η μνήμη ενός από τους νεαρούς Σουηδούς πολίτες που το αίμα τους χύθηκε πάνω στον θυσιαστικό βωμό του συστήματος, λαμβάνει χώρα μια ετήσια πορεία μνήμης, κοντά στην επέτειο της δολοφονίας. Το 2001, 1400 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν κατά της αυξανομένης βίας εις βάρος των Σουηδών. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συμμετέχουμε σε αυτήν την εκδήλωση μνήμης και να υποστηρίξουμε ανοιχτά την απέχθειά μας για την δυσμενή αλλαγή της κοινωνίας. Οιοσδήποτε αντιτίθεται στην πολύ-πολιτισμική βία είναι ευπρόσδεκτος!

Γι` αυτό ας σηκωθούμε και τιμήσουμε τον Ντάνιελ Βρέστρεμ στο Σάλεμ το έτος 2002! Ηπορεία θα λάβει χώρα στις 7 Δεκεμβρίου και ώρα 16:00. Για περισσότερες πληροφορίες για τους εκτός Σουηδίας επισκέπτες μας, μπορεί- τε να στείλετε ένα e-mail σε : kontaktRead the article about the memorial march for Daniel Wretstrφm in Salem 2002 [ Click here ]

Watch video footage from the memorial march for Daniel Wretstrφm in Salem 2002 [ Click here ]

"Daniel Wretstrφms eftermδle" δr en minnesskiva tillδgnad Daniel dδr en del av vinsten gεr till Salemfonden. Bestδll skivan frεn Nordiska fφrlaget.

En av lεtarna pε skivan spelades δven pε minnesstunden fφr Daniel som hφlls en vecka efter mordet. Lεten, som heter Till minne av Daniel Wretstrφm, kan du lyssna pε genom att [ klicka hδr ]

Om ni vill lδnka till Salemfonden, anvδnd dε gδrna nεgon av vεra banners som du kan hitta genom att [ klicka hδr ]

 


 

Sitemap