Information
 

Sprid ordet inför ...
Salemmanifestation...
Salemfonden inform...
Offer för svenskfi...
Film från Salemman...
James mördades bak...
Bred protest mot d...
Salemmanifestation...
Slutspurt i inform...
Tillstånd klart...
[Arkiv]

2000
2001
2002
2003
2004
 

Minnesfonden
Mordet
Personen Daniel
Minnet hålls vid liv
De rättsliga efterspelen
Informationskampanjer
Etablissemangets roll
 

Filmer
Bakgrundsbilder
Bilder från tidigare år
 

English
Deutch
 
James mördades bakifrån med ett knivhugg i hjärtat - [2004-12-18]
På kvällen den 11 september 2004 är ett invandrargäng, däribland den halvchilenske Joakim Appelgren-Jakobsson, på väg till en fest i Upplands väsby, de hade också en fest i Rotebro som alternativ. Under pendeltågsresan från Helenelund ändrades dock planerna och gänget bestämde sig för att kliva av på Norrvikens pendeltågsstation. Gänget hade två plastflaskor med hembränd sprit med sig och behövde muggar eller glas för att dela upp spriten. Två personer ur invandrargänget ger sig in i en ICA-butik som ligger i närheten av tågstationen. Eftersom ingen av dem har pengar för till att betala plastmuggarna blir det bråk och invandrarna lämnar butiken och sluter upp med sina vänner.

Fientliga invandrargäng enas mot svenskar
Till Norrviken har nu ytterligare ett invandrargäng dykt upp. De båda invandrargängen har tidigare haft konflikter mellan sig och ett nytt slagsmål är på väg att starta då en ur Joakim Appelgren-Jakobssons gäng säger att det finns ”rassar” vid Kärleksudden, som är en populär grillplats som vid sjön för ungdomar under sommarmånaderna. Appelgren-Jakobsson lämnar då tillbaka en mobiltelefon han tagit från en ur det andra gänget och samtliga kommer överens om att gemensamt bege sig till Kärleksudden och ”spöa rassar”. Samir Hasni, Christopher Ambrossi, Michael Coker, Arman Isik, Johannes Malmi Pauser, Rabi El Khoury, Alexander Bobos, Sam Abbu, Joakim Appelgren-Jakobsson och Rabi Hanon är några ur gänget som ska till grillplatsen och spöa ”rassar”.

”Den första vi ser, ska vi slå”
Klockan är nu runt 21:00 och det är mörkt ute. Samtliga ur de båda invandrargängen, som nu blivit ett, förstod att de begav sig till Kärleksudden för att slåss. Under den omkring 20 minuter långa promenaden genom skogen till grillplatsen vid Kärleksudden främlingarna upp varandra med uppmaningar som ”den första vi ser, ska vi slå” och ”stöter vi på en rasse, ska han få spö”. Under olika tidpunkter under promenaden frågar flera ur invandrargänget de andra efter vapen. Sam Abbu tog fram en så kallad butterfly-kniv och många var intresserade av att ta hand om kniven, men Joakim Appelgren-Jakobsson var den som stoppade på sig kniven. Flera i invandrargänget var beväpnade med knivar.

Främlingarna ger sig på James
När främlingsgänget kommer fram till grillplatsen stannar de upp och skickar fram en ur gruppen som ska agera spanare. Han möter en person på moped och frågar om det är ”rassar där nere”. – Nej, svarar den mopedburne pojken. Gängets spanare går tillbaka till sina kamrater och meddelar att det inte är någon större folksamling vid grillplatsen. Invandrargänget går samlat ner till grillplatsen. Ingen som redan befinner sig på Kärleksudden utgör något hot mot främlingarna eller gör några utfall eller attacker mot dem. 14-årige James Waite står vid sidan av de andra ungdomarna som sitter runt elden och grillar. Främlingarna går direkt på James och Arman Isik frågar om James är ”rasse”.

Invandrargänget ställer sig i en halvcirkel framför James. Joakim Appelgren-Jakobsson säger att han inte blir rädd för James eftersom James inte var hotfull eller gjorde något aggressivt utfall mot någon av dem. Isik tar tag i James jacka och Appelgren-Jakobsson och de andra i gänget ger sig på James med knytnävsslag, sparkar och knäningar. Alla var vid något tillfälle framme och angrep James. Enligt Appelgren-Jakobsson kunde James inte försvara sig och ingen hjälpte heller James. James backar bakåt medan invandrargänget fortsätter att jaga honom. Då kommer Christopher Ambrossi och ger James en tryckspark i ryggen så pass kraftig att James faller omkull. Invandrargänget fortsätter misshandeln. James lyckas resa på sig och försöker ta sig ifrån främlingarna som fortsätter att slå och sparka. James skriker till när han blir knivhuggen av Joakim Appelgren-Jakobsson.

Invandrargänget backar nu undan lite från James. Strax efter att Appelgren-Jakobsson knivhuggit James knivskär han en av sina kamrater, Arman Isik, i handen efter att ha angripit ytterligare en svensk pojke och hotat honom med kniven och tilldelat honom minst ett knytnävsslag i ansiktet innan han hugger kniven förbi honom och sätter den i ett träd bredvid pojken. Halvchilenaren Appelgren-Jakobsson överlämnar kniven till Ambrossi innan han svimmar för en kort stund. När han vaknar ger Ambrossi tillbaka kniven som Appelgren-Jakobsson kastar i ett vassområde i sjön.

James knivhöggs bakifrån efter grov misshandel
Appelgren-Jakobsson visar senare på natten under en promenad i hans bostadsområde för en av sina vänner hur han högg James. Först berättar Appelgren-Jakobsson hur han blivit ”sne” på James och att James ”spelat mangas”. Senare visar Appelgren-Jakobsson med kroppen hur han knivhuggit James. I en svepande rörelse visar han med armen hur han huggit James bakifrån eller från sidan i hjärttrakten.

Att James blivit huggen bakifrån styrks också av den rättsmedicinska undersökningen. Enligt rättsläkaren Birkhild Giebe är knivhugget 13-14 centimeter djupt, vilket enligt henne tyder på att James huggits med avsevärd kraft då knivbladet endast är 8,2 centimeter långt. Gibe förklarar detta genom att James varit hopkrupen och att stickkanalens längd påverkas av hans kroppsställning då mjukdelar i kroppen komprimeras ihop.

Den rättsmedicinska undersökningen visar att sårets öppning är på 136 centimeters höjd från fotsulan, vilket innebär att kniven trängt in lägst på den höjden. James var 184 centimeter lång vilket tyder på att han var böjd framåt när han knivhöggs. I och med att James varit utsatt för sparkar och slag intog han en hopkrupen försvarsställning innan en person ur invandrargänget bakifrån hugger en kniv i hjärtat på James.

Endast två ur invandrargänget åtalades
Den halvchilenska mördaren, Joakim Appelgren-Jakobsson, döms av Sollentuna tingsrätt till tre års ungdomsvård för mordet på James, olaga hot, misshandel, vållande till kroppsskada och dessutom brott mot knivlagen sedan han gripits på en anarkistisk 1 maj-demonstration i Stockholm 2004. Appelgren-Jakobsson döms också till att betala 215 682 kronor i skadestånd till James familj. Sam Abbu döms för brott mot knivlagen till dagsböter. Övriga ur invandrargänget som överföll James och sparkade, slog och knäade honom slapp åtal och går fria.

Konklusion
Två olika invandrargäng möts utanför Norrvikens pendeltågsstation och är på väg att inleda ett slagsmål sinsemellan tills någon ur gänget uppmärksammar de övriga på att det sitter svenska ungdomar och grillar en bit bort. De två fientliga invandrargängen enas omedelbart och ger sig av mot grillplatsen för att attackera någon av svenskarna, som i deras ögon är ”rassar”. På vägen till grillplatsen hetsar främlingarna upp varandra med uppmaningar som ”den första vi ser, ska vi slå” och ”stöter vi på en rasse, ska han få spö”.

Ingen ur invandrargänget känner till James sedan tidigare och väljer att attackera honom för att han står lite avskiljt från de andra ungdomarna vid grillplatsen. Minst nio främlingar ger sig på James med sparkar och slag. De fortsätter att sparka och slå när James fallit till marken. När han lyckas resa sig upp och försöker fly undan invandrarna huggs han bakifrån med en kniv i hjärtat.
Sitemap