Information
Kontakt
 

Kammarrätten sa ja...
Alla till Salem!...
Farväl Timmy, på l...
Full fart runt lan...
Informationsblad o...
Bussresor till Sal...
Daniels mors tack ...
Salemmaterial infö...
Lokalpolitiker pro...
Vi glömmer aldrig ...
[Arkiv]

2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
 

Minnesfonden
Mordet
Personen Daniel
Minnet hålls vid liv
De rättsliga efterspelen
Informationskampanjer
Etablissemangets roll
 

Filmer
Bakgrundsbilder
Bilder från tidigare år
 

English
Deutch
 
Lokalpolitiker producerar hetsvideo om Salemmanifestationen - [2007-11-03]
Lagom inför december uppkommer nya försök att stoppa manifestationen i Salem. Denna gång sker det i form av kommunalpolitiker som försöker utnyttja ordningslagen . För att uppnå detta har de skickat en CD-skiva med ett bildspel som förtalar sorgemanifestionens deltagare till bland annat riksdagen och regeringen, polis och många fler.

Salems kommunstyrelse gjorde den 23 augusti ett utskick till bland annat Justitieutskottet, Justitiedepartementet, länets riksdagsledamöter och Polisstyrelsen i Stockholms län med önskan om en översyn av ordningslagen. Polisstyrelsen, som består av olika politiker, skickade den 24 oktober ut en rekommendation till polismyndigheten att en stillastående demonstration borde tillåtas. Något slutgiltigt besked från polismyndigheten har inte kommit in ännu, man kan dock inte förbjuda en gående manifestation, endast inte ge tillstånd till den, men några sådan signaler har ännu inte nått Salemfonden från dialogpolisens befäl.

Lokalpolitiker strävar alltså efter att frånta de sörjandes grundlagsskyddade rätt till att vandra genom Salem under minnesdagen.
- Vi anser att polisen bör ges större stöd att antingen säga nej till demonstrationer, flytta dem eller endast ge tillstånd till stående demonstration, när demonstrationer får alltför stora återverkningar på ett begränsat område, säger kommunstyrelsens ordförande Lennart Kalderén (m) i ett pressmeddelande på Salem kommuns hemsida.

Men de återverkningar Kalderén talar om utförs inte av Salemmanifestations demonstranter. I ett professionellt bildspel som hetsar tittaren mot demonstranterna erkänner han själv att de så kallade antirasisterna står för våldet och skadegörelsen:
- Det framställs som kontrast till de främlingsfientliga som går in för att sköta sina demonstrationer.

Ändå vill politikerna främst stoppa demonstranterna och inte motdemonstranterna. I klippet förs även ett antal klagomål fram om att kommuninvånarna inte kan röra sig fritt bland annat eftersom vägar är avstängda och motdemonstranter i rånarluvor smyger omkring i deras trädgårdar. Åsikten står emellertid fast. Det är de skötsamma demonstranterna och inte de bråkiga motdemonstranterna som ska bort.

Bildspelet är upplagt på ett genomtänkt sätt för att tittaren ska ogilla demonstranterna. Skrämmande och mörk musik spelas till bilderna av sorgemanifestationen. Framplockade individer med godkända åsikter tillåts representera folkflertalet i Salem. De förtalade demonstranterna får aldrig komma till tals. Agendan står klar:
- Vår förhoppning är att bildspelet ska hjälpa till att sprida vårt budskap och få fler att stödja vår strävan att få ett stopp på dessa demonstrationer, hävdar Lennart Kalderén.

Men deras försök att stoppa demonstrationen förblir ett försök. Som vanligt när det gäller demonstrationer kan inte tusenhövdade sådana stoppas enkelt med ett beslut från politiker. Det slutgiltiga draget kommer demonstranterna stå för.

Organiserade resor till Salem

Klicka här för mer information om bussresorna.
Flygblad och affischer

Flygbladen kan nu beställas. Beställningsinformation hittar du genom att [ klicka här ]Daniel Wretströms eftermäle

Daniel Wretströms eftermäle är en minnesskiva tillägnad Daniel som är utgiven av Nordiska Förlaget. En av låtarna på skivan skrevs till den första minnesmanifestationen för Daniel som hölls i Salem en vecka efter mordet. Låten, som heter Till minne av Daniel Wretström, kan du lyssna på genom att [ klicka här ]
Även du

Även du är titeln på en låt som skrevs och spelades in inför Salemmanifestationen 2006 men dess budskap klingar fortfarande lika aktuellt inför årets manifestation. Lyssna på Även du genom att [ klicka här ]

Sitemap